Ingrid Hoefnagelsdiëtistenpraktijk

diëtistenpraktijk

E-nummers
Klik op de rode E-nummer categorie om de hele lijst van kleurstoffen of conserveringsmiddelen te zien!
E100 – E199 : Kleurstoffen
Kleurstoffen worden aan honderden voedselproducten toegevoegd. Met name in snoep, frisdranken maar ook medicijnen zoals Citrosan zitten kleurstoffen om de inname aantrekkelijker te maken. Vooral kinderen worden sterk beïnvloed door de kleur van snoep, waardoor fabrikanten veelvuldig gebruik maken van (synthetische) kleurstoffen. Lees onderstaande lijst van toegevoegde E-nummers. Ons advies is om de synthetische kleurstoffen zoveel mogelijk te vermijden! (Er wordt door sommige onderzoekers gesuggereerd dat synthetische kleurstoffen kankerverwekkend zijn en een aantal kleurstoffen zijn in landen buiten Europa zelfs verboden!)
E200 – E337 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
Conserveermiddelen worden aan veel voedselproducten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Hierbij kan gedacht worden aan verse producten zoals kaas, vlees (-waren), maar ook voor de behandeling van sommige fruitsoorten. Voedingszuren worden in voedselproducten gebruikt om de zuurgraad te verlagen. Daarnaast zorgt het voor het voorkomen van verkleuring en uitdroging. Voedingszuren worden bijvoorbeeld gebruikt in azijn en babyvoeding. Ongemerkt kunnen wij door onze voeding veel conserveermiddelen en voedingszuren binnenkrijgen. Het is belangrijk om deze zoveel mogelijk te vermijden, omdat zij veelal als schadelijk worden aangemerkt!


YouTube-filmpje: Volkskrant, discussie over E-nummers.